ΝΗΣΤΙΣΗΜΑ ΦΑΓΗΤΑ

 

Νηστίσιμη σαλάτα με καλαμαράκια και γαρίδες


  1.  

    1   Καθαρίζουμε καλά τα καλαμαράκια και τα κόβουμε ροδέλες μισό εκατοστό

  2. 2

    Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα αλατισμένο νερό να βράσει και προσθέτουμε τα καλαμαράκια για 3 λεπτά

  3. 3

    Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα καλαμαράκια τις γαρίδες και βράζουμε για άλλα 4 λεπτά

  4. 4

    Ταυτόχρονα ανακατεύουμε τα υλικά της σάλτσας να ενωθούν καλά μεταξύ τους

  5. 5

    Σουρώνουμε τα καλαμαράκια και τις γαρίδες και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ με καπάκι. Ρίχνουμε την σάλτσα και ανακατεύουμε.

  6. 6

    Προσθέσουμε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, την δάφνη, και την πιπερίτσα ή το μπούκοβο και ανακατεύουμε. Κλείνουμε το μπολ και το τοποθετούμε στο ψυγείο τουλάχιστον 3 ώρες. Ανακατεύουμε την σαλάτα 2 -3 φορές.

  7. 7

    Το σερβίρουμε με ζεστό ψωμί!!






Πλοκάμια χταποδιού με λαδόκολλα στον φούρνο



  • μεγάλα πλοκάμια χταποδιού
  • 2 σκελίδες σκόρδο περασμένες σε τρίφτη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4 κσ ελαιόλαδο
  • 3 κσ ξύδι βαλσάμικο
  • 10 κόκκοι πιπεριού
  • 5 κόκκους μπαχάρι
  • Δεντρολίβανο, ρίγανη και θυμάρι φρέσκα
  • 1 κγ καυτερή πάπρικα
  • Φουλ πιπέρι και ελάχιστο αλάτι
  • Χυμό από μισό λεμόνι
2


Έχουμε στρώσει σταυρωτά 2 φύλλα αλουμινόχαρτο και επάνω σε αυτά ένα φύλλο λαδόκολλα. Ρίχνουμε τα φρέσκα μυρωδικά, την δάφνη, τους κόκκους πιπεριού και τα μπαχάρια μας. Τοποθετούμε τα πλοκάμια μας επάνω τους.


Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το βαλσάμικο, τον χυμό λεμονιού και την πάπρικα και ανακατεύουμε καλά καλά να γίνουν ένα.



Με πινέλο αλείφουμε με το μίγμα μας καλά τα πλοκάμια μας και στην συνέχεια ρίχνουμε πιπέρι κατά τα γούστα μας και λίγο αλάτι.




5


Διπλώνουμε την λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο σαν φάκελο και τοποθετούμε σε ταψί με σχάρα μέσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 80 λεπτά περίπου.




6


Αφού περάσουν τα 80 λεπτά ανοίγουμε και δοκιμάζουμε λίγο χταπόδι. Αν δεν έχει γίνει βούτυρο συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10-20 λεπτά ακόμη... Το συγκεκριμένο έγινε λιώμα.. Καλή σας επιτυχία 🤞







Υλικά

 Μερίδες 4
  1. 500 γρ. φάβα
  2. 2 ξερά κρεμμύδια
  3. 2 καρότα
  4. 1300 γρ. ζωμός λαχανικών
  5. 5 κουταλιές σούπας λευκό κρασί 
  6. 3 κουταλιές σούπας ξύδι
  7. 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  8. 1/2 κουταλιά σούπας αλάτι
  9. 1/2 κουταλιά γλυκού πιπέρι
  10. Για το καλαμάρι 
  11. 700 γρ. καλαμάρι  ολόκληρο Kallimanis
  12. 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  13. ντομάτα  ψιλοκομμένη
  14. μαιντανός 
  15. ελαιόλαδο



Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βγάζουμε τα καλαμάρια από τη συσκευασία και τα βάζουμε σε τρυπητό σκεύος, πάνω από ένα βαθύ μπολ το οποίο θα μαζεύει τα υγρά. Σκεπάζουμε το σκεύος με μια βρεγμένη πετσέτα ή με μεμβράνη κατάλληλη για τρόφιμα και το τοποθετούμε στο θάλαμο συντήρησης του ψυγείου.

  2. 2

    Τα καλαμάρια έχουν αποψυχθεί πλήρως μόλις αποκτήσουν τη σχετική ελαστικότητά τους.

  3. 3

    Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε πρώτα τα κρεμμύδια και μετά τα καρότα.

  4. 4

    Ρίχνουμε τη φάβα, σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών.

  5. 5

    Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να τραβήξει τα υγρά.

  6. 6

    Αλέθουμε τη φάβα στο blender.

  7. 7

    Προσθέτουμε το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι και αλέθουμε λίγο ακόμα για να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

  8. 8

    Καθαρίζουμε τα καλαμάρια, τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε ταμποναριστά σε χαρτί κουζίνας.

  9. 9

    Λαδώνουμε τα καλαμάρια και τα ψήνουμε σε γραμμικό ή αντικολλητικό τηγάνι.

  10. 10

    Σερβίρουμε το πιάτο στολίζοντας το με ψιλοκομμένη ντομάτα και μαϊντανό σε λάδι και κάπαρη.

 
































 






Σχόλια